Periode, duur
jaar 1, blok 1.2
Studiebelasting
70 lesuren + 45 uren zelfstudie
Bijdrage aan de competenties
Zie competentiematrix SCE
Inhoud
In 8 weken maak je een individueel maquetteontwerp, dat is toegesneden op de vlakke vloer, in dit geval op de zaal van Frascati2. Inhoudelijk uitgangspunt is een toneeltekst. In dit blok wordt samengewerkt met de eerstejaars regiestudenten. In teams werken jullie gezamenlijk een dramaturgisch concept uit waarvandaan jullie gezamenlijk en individueel verder werken.
Concrete leerdoelen
- De student analyseert een theatertekst, doet historisch onderzoek en ontwikkelt van daaruit een interpretatie waarop hij/zij een ontwerp voor de vlakke vloer baseert.
- De student zet interpretatie om in beeld.
- De student leert het ontwerpproces (concept, schetsen, schetsontwerp / proefmaquette 1:50, Bauprobe ontwerp 1:20) kennen.
- De student onderzoekt het fenomeen "ruimte" en het leren kennen van daaruit voortvloeiende mogelijkheden / beperkingen. Kennismaken met ontwerp- en presentatiebeginselen.
Gebruikte werkvorm
week 44 – lab 1 (concept en schetsen)
Het lezen van het stuk en het maken van een plan van aanpak over de inhoud van het stuk en daarmee de samenwerking tussen regisseurs en scenografen.
week 45 – lab 1 (concept en schetsen)
Inventariseren van eerste ideeën en inspiratie en schetsmatig ontwerpen.
week 46 – lab 1 (schetsen)
Bespreken van mogelijke maquetteuitdagingen, mise-en-scènes en in de realisatie toe te passen materialen/constructies van individuele ontwerpen.
week 47 – lab 1 (schetsontwerp)
Het dramaturgisch toespitsen van de afzonderlijke ontwerpen. Het belichten van schaalmodellen.
week 48 – lab 1 (schetsontwerp)
Het uitwerken van de ontwerpen, maquettetechniek krijgt extra aandacht, naast materialen/constructie ondersteuning. Het definitieve ontwerp wordt presenteerbaar gemaakt.
week 49 – lab 1 (tussenpresentaties schetsontwerp)
Tijdens een tussenpresentatie voor medewerkers van het decoratelier en de afdeling theatertechniek presenteren jullie je eigen ontwerp. Als klas presenteren jullie de bouwplannen voor de Bauprobe. Theatertechniek, materialen en bouwconstructie krijgen daarbij extra aandacht. Een plan van aanpak wordt gemaakt voor de komende voorbereidingsweek.
Samen met de regiestudenten presenteren jullie het ontwikkelde werk: de regie-studenten tonen de door hen geregisseerde scenes. Daaraan voorafgaand presenteren jullie het daarbijhorende scenografische concept.
week 50 – lab 1 (voltooien Bauprobe ontwerp, productioneel voorbereiding Bauprobe)
Voorbereiding Bauprobe door laatste hand aan ontwerpen te leggen en productioneel voor te bereiden.
week 51 ‘BAUPROBE’ – Frascati 2 (realisatie schetsontwerp)
Een van de ontwerpen of onderdelen van verschillende ontwerpen worden, in samenwerking met het atelier en de afdeling theatertechniek op ware grootte (1:1) in Frascati2 schetsmatig gerealiseerd. Hierbij wordt gewerkt met bestaande constructiematerialen. Een week lang doen jullie een onderzoek naar de relatie tussen de maquette en de praktijksituatie. Robert van der Ree komt jullie werk fotograferen.
Beoordelingscriteria
Aanwezigheid
Wijze van toetsing
Ontwerpproces en resultaat worden beoordeeld aan de hand van het standaard beoordelingsformulier ‘ontwerpvak’.
Opmerking
De andere lessen in dit blok zijn constructief ondersteunend aan dit ontwerpvak. Daar oefen je praktische en inhoudelijke vaardigheden.