Periode, duur
Jaar 2, 1e semester
 

Studiebelasting
24 contacturen en 15 uur zelfstudie
plus een maakweekend

Bijdrage aan de competenties
1.1.; 1.2.; 1.3.; 1.4.; 1.5.; 2.1.; 2.2.; 2.3.; 2.4.; 3.1.; 3.2.; 3.3.; 5.1, 5.5;7.1;7.2;7.3;7.4;7.5;7.6 

Inhoud
Er wordt binnen deze vakmodule gewerkt volgens het tafel-vloer principe. Aan tafel bestudeert de
 student de stof en gaat hier uiteindelijk mee op de vloer aan het werk. De student leest een aantal (5) theaterteksten, analyseert deze gezamenlijk (context van de
schrijver, de periode waarin het is geschreven/ eerste en laatste uitvoeringen van het stuk etc.) om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de schrijver en het werk. Uiteindelijk maakt de student aan de hand van een gekozen scene met behulp van medestudenten op de vloer (spelers) een vertaling van de tekst. De student (en) onderzoeken de letterlijke/elementaire werking van de tekst met betrekking tot ruimte en compositie. 

Na het ambachtelijke werk met de tekst komt de focus op de eigen fascinatie en signatuur te liggen en is het tijd dat wat je toen ontdekt hebt verder te ontwikkelen. Het doel is om op deze gebieden een vervolgstap te zetten: conceptontwikkeling, dramaturgie, semiotiek, en werken met spelers als medemakers. Om meer grip te krijgen op het toepassen van een dramaturgie in je werk, vertrekt iedereen vanuit een bron (repertoire tekst) die al een dramaturgie in zich heeft. 

Leerdoelen 

  1. De student kan op basis van een bestaande tekst, de door de schrijver gekozen tekens vertalen naar de vloer.  

  2. De student is in staat  de tekens letterlijk naar ruimtelijke vormen om te zetten en kijkt opnieuw naar de betekenis ervan.  

  3. De student is vervolgens in staat met deze opgedane kennis zijn eigen hertaling naar de vloer te kunnen maken. 

Werkvorm
Vloeronderzoek
 

Studiemateriaal
Repertoireteksten, gekozen n.a.v. een verbinding met de actualiteit
 

Wijze van beoordeling
Indien de student minimaal 90% van de lestijd aanwezig is geweest en alle opdrachten heeft gedaan, ontvangt de student  feedback/ feedforward van de docent’. De student ontvangt bij deze vakmodule ook feedback op basis van individuele criteria. 

Delen