Docenten
Matha Villada Márquez, Sandra Trienekens & Dennis Meyer
Periode, duur
Jaar 1 en jaar 2, semester 2, 6 bijeenkomsten van 1,5 uur,
Studiebelasting
9 uur contacturen, 6 uur zelfstudie
Bijdrage aan competenties
1.1; 1.2.; 1.4.; 3.2.; 5.2.; 5.3.; 5.4.; 6.4.; 7.1;7.2;7.3;7.4;7.5;7.6
Inhoud
In het twee semester wordt aan alle studenten, ongeacht hun studiejaar, een keuzemodule aangeboden binnen de kunst en theorie lijn. Verschillende professionals met een uiteenlopende expertise bieden een werkgroep aan die aansluit bij de verschillende interesses van de studenten. De samenstelling van de drie mogelijkheden is afhankelijk van de actualiteit. In 2022 worden de volgende drie werkgroepen aangeboden. Studenten kiezen binnen het gegeven onderwijs een eigen onderwerp waarover zij een blog schrijven.
CreaciónColectiva (Collectieve Creatie) door Martha Villada Márquez
In CreaciónColectiva zetten wij een reeks lessen op op basis van twee sterke pilaren van de theatergeschiedenis: De Italiaanse Commedia dell’ Arte en Teatro del Oprimido (Theater van de Onderdrukten (TO)). Beide stromingen zijn bedoeld om het theater dichter bij de gewone mens te brengen. De eerste in Italië in de XVI eeuw en de andere in Brazilië in de jaren 70 van de vorige eeuw. Met het blote oog is het een ongebruikelijke combinatie, maar beide stromingen hebben veel gemeen. Met behulp van theorie en literatuur onderzoeken wij praktische werkvormen die toepasbaar zijn binnen de praktijk van de theaterdocent. We sluiten de reeks af met een werksessie met leerlingen van een middelbare school. Deze werkgroep wordt gegeven door Martha VilladaMárquez. Martha heeft een internationale carrière als actrice, regisseuse en theaterdocente opgebouwd. Zij is gespecialiseerd in de Italiaanse Commedia dell ’Arte en heeft o.a. les gekregen van AugustoBoal, EugenioBarba, Carlo Boso en Santiago García. Zij regisseert theaterproducties en acteert regelmatig in Nederlandse televisieseries. Als docente heeft ze meer dan 20 jaar ervaring.
Participatieve kunst door Sandra Trienekens
In de bijeenkomsten vertrekken we vanuit de achtergrond, geschiedenis en theorie over participatieve kunst. Vanaf de eerste sessie werken de deelnemers aan een concrete opdracht: het ontwerpen van een eigen participatieve interventie. In de tweede sessie vergaren de deelnemers in spelvorm inzicht in de verschillende rollen in participatieve kunstpraktijken en de dilemma’s die je daarbij tegenkomt. De dilemma’s die voor de deelnemers het meest urgent blijken, vormen de inhoudelijke richting in de volgende bijeenkomsten. Met de nieuwverworven inzichten uit elke verdiepende sessie past de deelnemer het ontwerp telkens aan. De deelnemers presenteren hun ontwerpen in de laatste bijeenkomst aan elkaar. De bijeenkomsten dragen zo bij aan het versterken van ‘bewuste bekwaamheid’ om projecten te initiëren en uit te voeren, en raken daarbij uiteraard aan de lijnen van het ambacht van het (theater)maken en het pedagogisch vakmanschap (ofwel: het omgaan met esthetische en ethische dilemma’s). Sandra Trienekens/Urban Paradoxes Urban Paradoxes is het onderzoeksbureau van Sandra Trienekens, sociaal geograaf (MA) en cultuursocioloog (PhD). Trienekens werkte aan universiteiten in Tilburg, Rotterdam, Amsterdam, Manchester en Londen. Van 2007 tot 2011 was zij Lector Burgerschap en Culturele Dynamiek aan de Hogeschool van Amsterdam.Sinds 1999 draagt Trienekens bij aan theorievorming over burgerschap, inclusiviteit en de kunsten. http://www.urbanparadoxes.nl
Interculturele theaterprojecten door Dennis Meyer
In deze tijd staat een gelijkwaardige samenwerking tussen deelnemers met verschillende culturele achtergronden aan een theaterproject onder druk. Binnen een onderzoek van het Lectoraat Kunsteducatie heeft Dennis Meyer factoren onderzocht die bepalend zijn voor een gelijkwaardige samenwerking. Het onderzoek werd mede opgezet ter ondersteuning en voorbereiding op het project 10CHILDREN –art for change-. Op basis van dit onderzoek toetsen we de onderzoeksresultaten aan de praktijk van een aantal theatermakers met als resultaat een aanvulling van het onderzoek. Dennis Meyer is dramaturg en initiatiefnemer van 10CHILDREN –art for change-, een intercultureel theaterproject dat op 10 plaatsen in de wereld met behulp van kunstprojecten de verhalen en leefwereld van kinderen die in armoede leven centraal stelt. Ter voorbereiding deed hij een literatuuronderzoek bij het Lectoraat Kunsteducatie van de AHK.
Leerdoelen
De student kan binnen een gekozen gebied theorieën doorgronden
De student kan de theorie toepassen op de eigen praktijk van de theaterdocent
De student kan een onderzoek uitvoeren binnen het gekozen gebied
Werkvorm
Werkgroepen, onderzoek,
Studiemateriaal
https://youtu.be/3rkVD_Oln7g
https://youtu.be/FXutHbXGQfg
Forum theatre performance | Shannon Iveyand STATE of Reality | TEDxColumbiaSChttps://youtu.be/vcLcXeXJVDU
Theatre of theOppressed NYC: Sneak Peak youtu.be/vi1HfSiMxCU
www.antoniofava.com
Paulo Freire Theater van de Onderdrukten
AugustoBoal Games for actors and non-actors
R.L.Erenstein. De invloed van de commedia dell arte in Nederland tot 1800
Pax Christi Vlaanderen (dossier 2013). Theater van de Onderdrukten. Werkmodel voor een kritische dialoog
Sandra Trienekens. Participatieve Kunst. Gewoon kunst in moeilijke omstandigheden. Amsterdam, 2020.
Diangelo, Robin. White Fragility. Whyit’sso hard forwhitepeopleto talk aboutracism(2018)
Freeman, Barry. Toward a Postmodern Ethnography of InterculturalTheatre: anInstrumentalCase-study of the Prague-Toronto-ManitoulinTheatre Project (2010)
Jans, Erwin. Interculturele intoxicaties (2006)
Knowles, Ric. Theatre & interculturalism (2010)
Kwame Anthony Appiah De leugens die ons binden. Een nieuwe kijk op identiteit (2018)
Lo, Jacqueline en Helen Gilbert. Toward a Topography of Cross-CulturalTheatre Praxis (2002)
Mbembe, Achille. Kritiek van de zwarte rede (2013)
Said, Edward, Orientalism: Western conceptions of theOrient(1978)
Wekker, Gloria. Witte Onschuld. Paradoxen van kolonialisme en ras (2017)
Wong, Pearly, John ClammerPerformance and Development. Theatreforsocial change in The aesthetics of development, art, culture and development (2017)
Wijze van beoordeling
Indien de student minimaal 90% van de lestijd aanwezig is geweest en aan alle opdrachten heeft voldaan, ontvangt de student feedback/ feedforward van de docent’.
Criteria
De docenten reageren vakinhoudelijk op de geschreven blogs in hoeverre de student zich het gekozen onderwerp heeft eigen gemaakt.