Periode, duur
Doorlopende leerlijn
 gedurende de gehele opleiding
 

Studiebelasting
Introductie en individuele contacturen: 3 uur

Gezamenlijk voorstellingsbezoek: 5/6 voorstellingen per jaar (6 uur)
Individueel 
Voorstellingsbezoek op basis van het ontdekken van nieuwe gebieden (gekoppeld aan het P.O.P.) (10 uur)

Afhankelijk van niveau 5/6 groepsgesprekken van 1,5 uur (9 uur)
Schriftelijke analyse (twee maal per studiejaar) 4 uur 

Bijdrage aan competenties
1.4.; 3.2.; 6.4.;7.1;7.2;7.3;7.4;7.5;7.6

Inhoud
Als theatermaker/docent is het inspirerend én van belang om regelmatig theatervoorstellingen te bezoeken. Wanneer 
de student zichzelf oefent om analytisch naar voorstellingen te kijken, kan hen optimaal de ervaring bij deze voorstelling verbinden met de eigen theaterpraktijk. Tijdens de opleiding ondersteunen we de studenten om deze analytische blik te ontwikkelen. We bezoeken tijdens de ‘weekend’ gezamenlijk een voorstelling. Daarnaast bezoekt de student individueel voorstellingen. 
 

Bij de intake stellen we gezamenlijk vast of de student voldoende ervaring en bagage heeft om analytisch naar voorstellingen te kijken of dat hen daar ondersteuning bij nodig heeft.  

Voor diegenen die ondersteuning nodig hebben, bestaat de keuzemogelijkheid om de gezamenlijke bezochte voorstellingen tijdens een aantal bijeenkomsten te analyseren en de methode te bespreken en ontwikkelen onder begeleiding van een docent Tweemaal per jaar schrijven deze studenten een schriftelijke analyse naar keuze. In de regel worden deze analyses gedeeld via Leerpodium, tenzij anders afgesproken.  

Voor diegenen die zowel mondeling als schriftelijk analytisch voldoende onderlegd zijn wordt een aanvullend individueel traject afgesproken wat betreft een voorstellingsbezoek dat het P.O.P. ondersteunt.
Wij gaan ervan uit dat 
de student per studiejaar tussen de 10 en 20 voorstellingen bezoekt, verspreid over het jaar. Het is zinvol om de keuze voor deze voorstellingen zo uitdagend mogelijk te maken en aan te laten sluiten bij het POP. Van elke voorstelling wordt een korte beschrijving gemaakt voor eigen gebruik. Een lijst met bezochte voorstellingen wordt aan het einde van elk studiejaar gedeeld met de docent.
 

Leerdoelen 

  • De student kan een voorstelling analyseren en deze analyse inzetten in gesprek met professionals en ter ondersteuning van diens vak.  

  • De student kent een of meerdere onderwijsmethodes om theatervoorstellingen te bespreken met leerlingen in het kader van CKV-lessen  

  • De student kan een schriftelijke analyse van een voorstelling maken 

  • De student heeft voorstellingen gezien die diens blikveld over het theater en het vak van de theaterdocent hebben verruimd.  

Werkvorm(en)
Voorstellingsbezoek
, groepslessen, individuele begeleiding
 

Studiemateriaal
Voorstellingen en context-materiaal

Analyse-methodes voor het onderwijs
Jeroen Lutters. Art-
Based Learning
 

Wijze van beoordeling
Indien de student minimaal 90% van de lestijd aanwezig is geweest en alle opdrachten heeft gedaan, ontvangt de student feedback/ feedforward van de docent. De student ontvangt bij deze vakmodule ook feedback op basis van individuele criteria.

Criteria
De student is in staat een voorstelling analyseren met aangedragen bouwstenen en is in staat de eigen analyse mondeling en schriftelijk weergeven
 

 

Delen