De regieopleiding Amsterdam bestaat sinds 1968. Het is een kleine opleiding: jaarlijks worden er maximaal vijf studenten aangenomen. De opleiding biedt infrastructuur en kaders, maar is ook individueel gericht. Daarbij gaan we uit van peer learning: een leergemeenschap om van en met elkaar te leren en elkaar en jezelf te bevragen. 

Regie is een uniek vak: een combinatie van ambacht, eigenheid en noodzaak. Deze drie beïnvloeden elkaar; samen kunnen ze zeggingskracht en lef opleveren. De regieopleiding Amsterdam leidt mensen op die theatrale uitingen kunnen initiëren en realiseren. Als regisseur kun je verbeelden en ensceneren. Je maakt een artistiek plan, stelt een team samen en je werkt in de repetitieruimte (of op een andere plek) samen met anderen aan het vormgeven van je ideeën. Je leert samenwerken en luisteren naar de ideeën, wensen en noden van anderen, zonder daarin je eigen kern te verliezen. Tijdens zo’n maakproces geef je op een inspirerende wijze leiding aan alle direct betrokkenen. Dat doe je op grond van een artistiek gemotiveerde visie en werkmethode. Als afstuderende regisseur heb je (de eerste aanzet tot) een eigen ‘regietaal’ gevonden wat betreft inhoud, vorm en werkwijze.

“Succes is wanneer het publiek achteroverleunt en zegt: 'We weten wat er werd bedoeld. En het was prachtig’. Effect is wanneer het publiek naar huis gaat en na 14 dagen, bijvoorbeeld in de bus, ineens denkt: ‘Wat was dat toch? Dat begreep ik niet’. Effect is een zaak voor de lange termijn, succes is slechts een korte termijn-overeenkomst.” (naar Heiner Müller)

Delen