Een samenwerking met Productie Podiumkunsten, Scenografie, Conservatoria en UvA Dramaturgie 

Periode en studiebelasting 
semester 1 / vanaf september ongeveer 15 voorbereidende lessen en bijeenkomsten verspreid over het gehele eerste semester, gemiddeld 6 uur zelfstudie per week.  
Semester 2 / week 8 t/m 10 (fulltime), gemiddeld 10 contacturen per week en 30 uur zelfstudie per week 

Bijdrage aan de competenties 
Creatie (1 t/m 7) reflectie (1 t/m 5) ontwikkeling (1 t/m 4) communicatie (1 t/m 5) samenwerken (1 t/m 7) 

Inhoud 

Dit onderdeel van het Opera Forward Festival (OFF) is in de eerste plaats een laboratorium. Er is geen plek op de wereld waar studenten in zo'n vroeg stadium van hun studie de kans krijgen te ervaren wat het is om een opera te maken met alles wat daarbij hoort. Belangrijke eigenschap van een laboratorium is dat het proces op de eerste plaats staat, en niet het resultaat. De ontwikkeling van de kwaliteit van de communicatie tussen de verschillende disciplines is een belangrijk aandachtspunt. Het OFF project wordt al in gang gezet aan het begin van het studiejaar en loopt vanaf september dwars door alle andere vakken heen: de student wordt uitgedaagd in lange lijnen te werken en het denken over dit operaconcept te ontwikkelen terwijl er ook andere projecten gaande zijn. In de voorbereidende lessen door Sjaron Minailo wordt, naast conceptontwikkeling, aandacht besteedt aan de geschiedenis van het genre opera en de machinerie de erbij komt kijken. Het project eindigt in openbare presentaties in de Amsterdamse Stopera.

Leerdoelen 
De student: 

  1. maakt in een relatief beperkte tijd een eerste (korte) opera; 
  2. werkt met partners van verschillende disciplines samen; 
  3. leert wat samenwerken met verschillende disciplines betekent voor de communicatie;
  4. is in staat in lange lijnen te denken en verschillende projecten naast elkaar te hanteren.


Werkvormen 
De studenten worden nauwgezet begeleidt om dit grootse project tot een goed einde te kunnen brengen in persoonlijke tutorials, maar tegelijkertijd ook in het diepe gegooid. Samenwerken groeit proefondervindelijk.

Wijze van toetsing 

Toetsing geschiedt aan de hand van de presentaties georganiseerd door Off Festival voor publiek, maar hierbij blijft het maakproces leidend.

Delen